Pages

17 February, 2012

Tiesa: Sociālajām vietnēm nedrīkst uzdot kontrolēt to saturu

Eiropas Savienības (ES) tiesa ceturtdien atzina, ka varasiestādēm nav tiesību sociālās komunikācijas vietnēm uzspiest filtru uzstādīšanu, lai nepieļautu to lietotājiem nelikumīgi apmainīties ar mūziku un videoierakstiem, kurus aizstāv autortiesības.

Tiesa atzina, ka prasības kontrolēt saturu ir pretrunā ar ES tiesību normām, kas nodrošina «godīgu līdzsvaru» starp autortiesībām, personīgo datu aizsardzību un uzņēmējdarbības brīvību.

«Sociālā tiešsaistes tīkla īpašniekam nedrīkst uzlikt pienākumu instalēt vispārēju filtrēšanas sistēmu,
kas aptvertu visus tā lietotājus nolūkā nepieļaut mūzikas un audiovizuālo darbu nelikumīgu izmantošanu,» teikts spriedumā. Lieta tika ierosināta, pamatojoties uz Beļģijas autortiesību organizācijas SABAM prasību, kurā tā vērsās pret Flandrijā bāzēto interneta vietni «Netlog NV».
Tiesa nostājas sociālā tīkla pusē
SABAM apgalvoja, ka «Netlog» dod iespēju saviem lietotājiem internetā izvietot tās pārstāvēto autoru mūzikas un video ierakstus, nesaņemot tam attiecīgu atļauju.
SABAM pieprasīja Beļģijas tiesai izdot rīkojumu «Netlog» likvidēt lietotāju tiesības veikt šādas darbības, kā arī samaksāt 1000 eiro lielu sodanaudu par katru dienu, kamēr minētais rīkojums netiks izpildīts.

Savukārt «Netlog» vērsās ar pretprasību, norādot, ka šāds rīkojums būtu pielīdzināms vispārēja satura kontroles pienākuma noteikšanai, kas ir pretrunā ar ES e-komercijas direktīvu.
ES tiesa piekrita «Netlog» argumentiem.
Atzīst pilsoņu pamattiesību apdraudējumu
Līdzīgu spriedumu tiesa pieņēma jau novembrī, izskatot SABAM prasību pret interneta pakalpojumu sniedzēju «Scarlet Extended SA».
Tiesneši atzina, ka valsts tiesa nedrīkst izdot rīkojumu, kas uzliktu par pienākumu interneta pakalpojumu sniedzējam uzstādīt visas elektroniskās sazināšanās filtrēšanas sistēmu, jo tā uzņēmumam izmaksātu pārāk dārgi un varētu nonākt pretrunā ar pilsoņu pamattiesībām.

http://www.tvnet.lv/tehnologijas/internets/411077-tiesa_socialajam_vietnem_nedrikst_uzdot_kontrolet_to_saturu

No comments:

Post a Comment