Pages

16 December, 2011

Lagarde: pasaules ekonomikas perspektīvas ir drūmas un draud Lielās Depresijas atkārtošanās

Pasaules ekonomikai draud aizvadītā gadsimta trīsdesmitajos gados pieredzētā Lielā Depresija, pavēstījusi Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristīne Lagarde.
Tāpat SVF vadītāja uzsvēra, ka pasaules ekonomikas perspektīvas ir «drūmas» un norādīja, ka neviena valsts nav pasargāta no ekonomiskiem riskiem, tāpēc jāmeklē starptautiskās sabiedrības palīdzība Eiropas parādu krīzes risināšanā.
«Pasaulē nav tādas ekonomikas, vienalga vai nabadzīgās valstis, attīstības valstis, valstis ar vidējiem ienākumiem, vai augsti attīstītas valstis, kas būs pasargātas no krīzes, kura ne tikai vēršas plašumā, bet arī nepārtraukti pieaug,» sacīja K. Lagarde. «Tā nav krīze, kuru var atrisināt viena valstu grupa. Cerams, ka to varēs atrisināt visu valstu un reģionu kopīgie pūliņi».
K. Lagarde arī akcentēja, ka svarīgi ir pieņemt šo realitāti, nevis mēģināt to noliegt un no tās izvairīties. Tomēr SVF vadītāja nekonkretizēja tieši kādas darbības pasaules valstīm būtu jāveic, vēsta AP.
Tāpat SVF vadītāja aicināja pasaules vērtspapīru tirgus dot valstīm laiku, lai nonāktu līdz risinājumam. «Būtu ideāli un jauki, skatoties no tirgus perspektīvas, ja lēmums tiktu pieņemts, parakstīts un ieviests vienas nakts laikā. Diemžēl tiem, kuriem ir paveicies dzīvot demokrātiskās sabiedrībās, šīs lietas nenotiek tādā veidā un prasa laiku,» klāstīja K. Lagarde.
Ceturtdien starptautiskā reitingu aģentūra Fitch samazināja sešu ietekmīgu pasaules banku reitingus. Reitingu samazināšana skāra amerikāņu Bank of America un Goldman Sachs, britu Barclays, franču BNP Paribas, vāciešu Deutsche Bank un šveiciešu Credit Suisse.
Savukārt otra reitingu aģentūra – Standard & Poor’s – samazināja reitingus desmit Spānijas bankām, kā arī brīdināja, ka varētu arī turpināt reitingu samazināšanu.

http://www.db.lv/pasaule/lagarde-pasaules-ekonomikas-perspektivas-ir-drumas-un-draud-lielas-depresijas-atkartosanas-249704

No comments:

Post a Comment