Pages

21 March, 2011

Kas jāmaina Latvijā?


Izlasiiju rakstu http://www.financenet.lv/viedokli/370468-latvijai_esot_unikala_iespeja_attistibai_no_nulles


Par to nulli it kā daudz nekas nebija minēts. Bet kopumā mans komentārs par šo rakstu ir vosnotaļ pozitīvs. Galvenais ir tas, ka tēma virza uz to, ka ir kaut kas jāmaina. Tikai vēlos piebilst, ka uz esošās sistēmas bāzes neko jaunu uzcelt nevarēsim.

Steidzami ir jāveic daudzas darbības, kas manuprāt varētu izveidot pamatu turpmākās situācijas uzlabošanai. Pamatos jāvirzās uz sabiedrības izveidi, kas orientēta uz progresu – radīt, izveidot, atklāt/izzināt, attīstīties. Zemķ manas pāris atziņas par to uz kurieni ir jādodas:

1. Pats pamats ir izveidot darba grupu vai grupas no x skaita profesionāļiem, lai reorganizētu valsti un tajā notiekošos procesus. Saucam to par sabiedriski lietderīgo darbu.

2. Valsts un pašvaldību pārvaldes reorganizācija - Nodefinējam valsts pamatdarbību (ar ko valstij ir jānodarbojas) - nodokļu un resursu administrēšana.

Tālāk jau ir vienkārši - sākam sakarīgi visu likt pa plauktiem...gandrīz kā - visus atlaižam un atkal pieņemt darbā pēc būtības - tik cik nepieciešams, lai efektīvi veiktu resursu un nodokļu administrēšanu.

3. Ieviešam tiešās valsts pārstāvniecības principu - atsakamies no deputātiem.

4. Likumi un lēmumi - to atstājam profesionāļiem. Max iespējami visu balstam uz ekonomiskās efektivitātes principiem.

5. Ekonomika – ja padomā, kas cilvēkam ir nepieciešams, tad viss kļūst skaidrs – “barība” ķermenim un “barība” prātam – uz to arī jāfokusē darbs sociālajā vidē – izzināšana (izglītība), tehnoloģijas, veselīga sabiedrība (sports, vide), ekoloģiska lauksaimniecība un ražošana.

6. Finanšu sistēma - apturam jebkurus ārējos maksājumus; samazinam pvn līdz 10%; iekšējā tirgū aizliedzam banku % no izsniegtajiem kredītiem, izveidojam principu - peļņa no investīcijām vai gala produkta; popularizējam un, ja nepieciešams valsts pati veido krājaizdevu sabiedrības.

7. Sociālā sfēra - veidojam principiālu vidi, kurā pilsoņiem ir pieejami produkti un pakalpojumi saskaņā ar vajadzībām.

8. u.t.t.t.t.t.t.t.t.t.....te jau ir jāveic smags darbs, lai šo visu ieviestu dzīvē.


Vai jūs tam esat gatavi – noformulēt savu un sabiedrības dzīves jēgu, kā arī mainīt dzīves uztveri?

No comments:

Post a Comment