Pages

06 July, 2012

Saules enerģija var kļūt par dārgāko kļūdu Vācijas enerģētikas vēsturē

Vācijas miljardiem eiro vērtais atjaunojamo enerģijas resursu infrastruktūras izveides plāns var kļūt par dārgāko kļūdu valsts enerģētikas vēsturē. Paredzētās investīcijas var sāpīgi ietekmēt vāciešu maciņu, bet pievēršanās saules enerģijai atstāj novārtā lētākus atjaunojamos resursus. 
Tomēr saules enerģijas nozarei ir spēcīgs lobijs un politiķi tam nespēj pretoties, raksta Vācijas laikraksts Spiegel, norādot, ka nesen jaunais Vācijas vides ministrs Peters Almeiers (Peter Almaier) tikās ar Vācijas atjaunojamo resursu nozares pārstāvjiem un sarunu rezultātus Vācijas sabiedrība drīzumā sajutīs ar lielākiem elektroenerģijas rēķiniem.
Tā jau nākamgad ir visai liela iespēja, ka trīs cilvēku liela vāciešu ģimene elektrības rēķinos papildus samaksās 175 eiro, lai valsts izveidotu atjaunojamās enerģijas infrastruktūru.
Vācijas medijs atzīmē, ka plānā iekļauti ievērojami atvieglojumi saules enerģijas nozarei, kas esot visdārgākā atjaunojamās enerģijas tehnoloģija, kā arī maz piemērota Vācijas klimatam. Spiegel raksta, ka iepriekš pats P. Almeiers kritizējis Vācijas saules enerģijas plānus, kas valstij nesīšot papildus izdevumus vairāku miljardu eiro apmērā. Tomēr tagad, pēc nokļūšanas vides ministra amatā, viņš esot mainījis savu viedokli.
Enerģētikas eksperti aprēķinājuši, ka Vācijas atjaunojamo energoresursu programma līdz 2030. gadam izmaksās 300 miljardus eiro. Lai to panāktu, Vācijas elektrības rēķinos iekļautā nodeva, ienākumi no kuras tiek veltīti atjaunojamo enerģijas resursu infrastruktūras izveidei, palielināsies no pašreizējiem 3,59 centiem līdz desmit centiem par kilovatstundu. Laikraksts uzsver, ka tas ir pretrunā ar kancleres Angelas Merkeles solījumu – samazināt šo nodevu līdz 3,5 centiem.
Aprēķināts, ka fotoelementu elektrostaciju un māju ar saules paneļiem īpašnieki šogad savas kabatas varēs papildināt ar deviņiem miljardiem eiro, taču Vācijas enerģijas nodrošināšanai viņu devums ir tikai četri procenti. Tāpat laikraksts uzskaita dažādas problēmas, kas saistītas ar saules enerģiju – tehnoloģiju dārgums, nespēja darboties gadalaika tumšajā laikā, neefektīgums u. c. Tādējādi saules enerģijas sistēmas ieviešana varētu kļūt par dārgāko kļūdu Vācijas enerģētikas vēsturē, kā arī nav izslēgts, ka valstij nāksies importēt kodolenerģiju no Francijas.
Iepriekš vēstīts, ka Vācijas valdošā koalīcija apņēmusies līdz 2022. gadam slēgt visus valstī darbojošos kodolreaktorus, kā arī līdz 2020. gadam samazināt elektroenerģijas patēriņu par 10%.
Valdības plāns paredz vienlaikus ar AES slēgšanas plānu samazināt elektroenerģijas lietošanu par 10% līdz 2020. gadam un dubultot atjaunojamo enerģijas avotu izmantošanu līdz 35% procentiem tādā pašā laikposmā. Tiek saglabāti arī valdības plāni līdz 2020. gadam samazināt siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisiju par 40%.

http://www.db.lv/pasaule/saules-energija-var-klut-par-dargako-kludu-vacijas-energetikas-vesture-374992

No comments:

Post a Comment