Pages

01 February, 2010

Raubini: eiro «nomirs» pēc diviem gadiem

Nobela prēmijas laureāts Nouriels Raubini (Nouriel Roubini), kas iepriekš prognozēja pasaules finanšu krīzi, tādējādi nopelnot slavu un atpazīstamību, paziņojis jaunu pareģojumu - eiro «nomirs» pēc diviem gadiem.

Uzstājoties Pasaules Ekonomikas forumā Davosā N. Raubini paziņoja, ka Spānijas un Grieķijas ekonomiskās problēmas «uzspridzinās» eirozonu un pēc diviem gadiem Eiropas vienotā valūta pārstās eksistēt.

Ekonomists uzskata, ka galvenie draudi eirozonas stabilitātei ir Spānija un Grieķija, jo šo valstu valdības savu problēmu risināšanā pārāk ilgi kavējās, kas negatīvi ietekmē investoru noskaņojumu pret šo valsti. Svarīgs faktors, pēc N. Raubini domām, ir tas, ka abu valstu saražoto preču konkurētspēja ir ievērojami samazinājusies.
«Kāpēc Spānija ar Grieķiju būs vainīgas pie eiro bojāejas? Tāpēc, ka atrodoties eirozonā tās nevar palabot ekonomisko situāciju valstī, piemēram, ar vietējās valūtas devalvāciju,» uzsver N. Raubini.

Jāpiebilst, ka Grieķija pēdējā laikā pārdzīvo kritiku gan no Eiropas Savienības, gan finanšu tirgiem, gan reitingu aģentūrām pēc tam, kad valsts atklāja, kad tās budžeta deficīts ir 12.7 % no IKP, lai gan tam būtu jābūt aptuveni 3% robežās. Valsts parāds ir sasniedzis 300 miljardus eiro.

No comments:

Post a Comment