Pages

22 August, 2011

Oil not always a "fossil fuel".

It is well known that oil can form from buried animal matter, and that coal (which is buried vegetation) is in some instances being turned into oil underground. For some time now, a number of researchers have speculated that oil can also form from non-living sources, such as methane from deep in the earth. E.g. Cornell University’s Dr Thomas Gold (1920–2004) argued that oil is a “renewable primordial soup continually manufactured by the earth under ultrahot conditions and tremendous pressures. As this substance migrates toward the surface, it is attacked by bacteria, making it appear to have an organic origin dating back to the dinosaurs.

Vladimir Kutcherov, of Sweden’s Royal Institute of Technology, says that his research team has now conclusively demonstrated that “crude oil and natural gas are generated without the involvement of fossils. The researchers simulated the environment deep underground in order to show how such organic substances would be generated from non-organic minerals by heat and pressure.
The controversial research has huge potential implications. For one thing, it neutralizes the challenge from the Bible’s critics that there could not have been enough creatures alive on Earth at the time of Noah’s Flood to explain all the oil and gas.

It also confronts the idea that we are running out of oil, suggesting instead that by drilling deeper and in different host rocks, much more oil will be found.
The year before this announcement, Kutcherov pointed out that there were some oil fields, such as in Vietnam, pumping the black gold from rocks such as granite.  If oil forms only from buried creatures, the host rocks should be sedimentary (laid down by water), not igneous like granite.

20 August, 2011

I am. I am Happy.

"Happiness can be defined, in part at least, as the fruit of the desire and ability to sacrifice what we want now for what we want eventually"... Stephen R. Covey

10 August, 2011

Nesenās finanšu krīzes pareģis Raubini: pasaules ekonomika ir brīvajā kritienā

Jaunas recesijas risks ne tikai ASV, bet arī eirozonas perifērijā, kā arī Liebritānijā un Japānā sasniedzis jau 50%, sarunā ar ASV telekanālu CNN uzsvēris slavenais profesors un ekonomists, kurš paredzēja iepriekšējo finanšu krīzi, Nouriels Raubini.
Pirmās recesijas laikā bija pārāk daudz parādu privātajā sektorā, taču tagad to ir pārāk daudz valsts sektorā. «Ja jūs samazināt finanšu izdevumus, lai ietaupītu, jūs panākat lēnu ekonomikas izaugsmi. Pašlaik tā ir pārāk lēna – tas ir apmēram tā pat kā ar lidmašīnu, kas zaudē augstumu – jums ir divas iespējas – vai nu palielināt ātrumu, lai izrautos no augstuma zaudēšanas, vai arī turpināt krist,» klāsta ekonomists.
«Es baidos, ka pašlaik mēs jau esam brīvajā kritienā – tāpēc, ka iepriekšējos gados, kad vien bija kādas ekonomiskas nedienas, mēs esam izmantojuši jau visus pieejamos līdzekļus to risināšanai,» skaidro N. Raubini, akcentējot, ka pasaules līderu rīcībā nav palicis nekādu instrumentu, lai novērstu recesiju.
«Amerikas ekonomikas pēdējie dati ir bijuši nožēlojami – zems darba vietu skaita pieaugums, vāja ekonomikas izaugsme, zems patēriņš un rūpniecības produkcija. Mājokļu tirgus saglabājas depresīvs. Patērētāju, uzņēmēju un investoru uzticība krīt un turpinās krist,» N. Roubini raksta izdevumā Financial Times.
Attiecībā par notikumu tālāku attīstību N. Raubini ir skeptisks - «Šī gada pirmā puse uzrādīja ekonomikas izaugsmes tempu samazināšanos tikpat kā visās attīstītajās valstīs. Optimisti uzskata, ka tas ir īslaicīgi. Tagad šis maldīgais priekšstats ir sagrauts. Pat pirms aizvadītās nedēļas tirgus panikas, ASV un citas attīstītās valstis tuvojās otram recesijas vilnim.»
Savukārt eirozonas perifērija pašlaik piedzīvo finanšu konvulsijas – saglabājas ļoti augsta iespēja, ka Spānija un Itālija, ļoti iespējams, ka pat abas divas, zaudēs aizņemšanās iespēju. Atšķirībā no Grieķijas, Portugāles un Īrijas – šo valstu ekonomikas ir pārāk lielas, lai būtu glābjamas.
Lai atrisinātu šo situāciju N. Raubini iesaka valstīm veikt īstermiņa fiskālās stimulēšanas pasākumus, nevis nodarboties ar taupīšanas pasākumiem. Taču pēc tam būtu jāievēro finanšu askētisms. Tāpat N. Raubini iesaka turpmākus kvantitatīvās mīkstināšanas pasākumus un aicina Eiropas Centrālo banku (ECB) samazināt procentu likmes līdz pat nullei.
«Otra recesija, iespējams, nav novēršama, taču var novērst otru depresiju. Lai to izdarītu nepieciešams rīkoties pārliecinoši un ātri,» pārliecināts N. Raubini.
Turcijas izcelmes ekonomists N. Raubini ieguva pasaules slavu, kad pareizi paredzēja ASV mājokļu tirgus sabrukumu 2007. gadā. Ekonomists parasti ir izcēlies ar pesimistisku vērtējumu par notiekošo finanšu jomā.
Tā, piemēram, neskatoties uz ekonomikas un fondu tirgu atveseļošanos 2010. gadā, N. Raubini uzsvēra, ka finanšu krīze vēl nav beigusies - «Mēs esam nonākuši tikai nākošajā krīzes līmenī. Tas ir brīdis, kad mēs pārejam no problēmām ar privātajiem parādiem uz problēmām ar valsts parādiem.»
Aizvadītā gada maijā, kad Grieķiju pārņēma pirmā parādu krīze, N. Raubini norādīja, ka ir nepieciešams sākt uztraukties par valstu maksātnespēju. «Tas, kas notiek Grieķijā ir tikai pieaugošā eirozonas, Lielbritānijas, Japānas un ASV parādu parādu aisberga virsotne. Šis arī būs galvenais nākošās pasaules finanšu krīzes galvenais aspekts,» stāstīja N. Raubini.
, 2011. gada 10. augusts